2018. május 17., csütörtök

a40 - falbontás : kell-e nekünk statikus?


Az az első perctől világos volt, hogy ebben a lakásban, ahhoz, hogy a mai igények szeint kényelmes, élhető tér alakuljon, bontani kell. A meglévő elrendezés így, ebben a formában nem praktikus - a konyha csőszerű és sötét, a belőle nyíló fürdő icipici, az abból nyíló kamra/tároló szintén sokkal hasznosabb funkciókra lenne használható...


Az is sima ügynek látszott, hogy MIT lehet bontani. A fürdő-kamra közti, kicsit több, mint 1méteres válaszfal egyértelmű volt, és a konyha-szoba közti vastagabb is bizakodásra adott okot, mutatom, hogy miért:

FINOM, DE JÓL KIVEHETŐ REPEDÉSEK A MENNYEZETEN

GERENDÁK ÉS BÉLÉSTESTEK RAJZOLATA A MENNYEZETI VAKOLATON

Tehát ami miatt erősen bíztunk - még bőven a statikus szakvélemény előtt - a bonthatóságban, azok ott fent, a mennyezeten viszonylag jól kivehető repedések. Ezek a repedések egyrészt a két főfal között futnak a bontandó fallal párhuzamosan, s ott vannak a hosszú, végigfutókra merőlegesen is, egy sűrűbb raszterben. Magyarán a repedések erősen úgy festettek, hogy felettünk már nem a századfordulón gyakran használt fafödém figyel, hanem azt valamikor valamilyen gerendás-betétes szerkezetűre cserélték, s ha már így, akkor szinte tuti az is, hogy a felettünk lévő lakás pont felettünk lévő válaszfala független, önálló szerkezet, ergo, ha nekiugrunk itt lent a falnak, a fenti ép, sértetlen marad.

Az is jó jel, hogy a mellettünk lévő, egykor a ház illemhelyeként, ma tárolóként működő helyiség mennyezetén is klasszul mutatják magukat a gerendák, párhuzamosan a mi falunkkal. Igen, tényleg sokkal szebb lenne vakolva, festve, de akkor, ott pont örültünk ennek a kissé - khm... 'rusztikus' megjelenésnek :)


SZOMSZÉDOS, KÖZÖS HELYISÉG MENNYEZETE


„Megismeritek az igazságot, 
és az igazság megszabadít titeket.” 
János 8:32

Szóval, a terv az volt, hogy ez a két fal kuka, de B-tervként opció maradt, hogy ha a szobafal esetleg mégsem teljesen független, mert ráterhel a felette lévő, akkor csak részben bontjuk, áthidalóval. OK, volt A és B-terv, de akkor most mire is tervezzünk?! Na erre a kérdésre István, a statikus-mérnök adott választ - idézet a szakvéleményből:

"A bontani kívánt falakat: a szoba és a konyha közötti és a fürdőszoba és tároló közöttit, valamint a födémeket megnéztem, a szerkezeteket azonosítottam. 

A fürdő és tároló közötti fal vékony válaszfal, minden további nélkül bontható. 

A szoba és konyha közötti fal vastagsága vakolattal együtt 18cm, régi méretű téglából épített féltégla vastag válaszfal. A földszint fölötti födém eredetileg minden bizonnyal fafödém volt ezen a területen, melyet az 1960-70es években kicseréltek előregyártott vasbeton gerendás-béléstestes szerkezetre. A szoba és konyha fölött jól láthatóan kirajzolódnak a szokásos repedések a gerendák és béléstestek határán. A fafödémet eredetileg úgy építették, hogy a fal átment a födémen a fagerendák között hagyott résen. A födémcsere alkalmával a falat visszabontották a földszint fölötti födém alá azért, hogy ne akadályozza az új födém megépítését. Az emeleten ugyanez a fal most egy vékony válaszfal, melyet a vasbetongerendás födém tart. A földszinti fal a födémgerendákkal párhuzamos, a béléstestek átmennek fölötte.

Összefoglalás:
A konyha és szoba közötti falnak nincs teherhordó funkciója, a fal elbontható. A bontás megkezdése előtt kérem értesítsenek, hogy a kivitelezővel a helyszínen egyeztetni tudjak."

∗∗

És itt egy rövid kitérő, sz'tem fontos:
Válaszfalak, sőt a 2017. jan. 1-e óta hatályos - 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 1. pont - jogszabály szerint a teherhordő falak bontása sem engedélyköteles.

Hogy ez jó, vagy rossz, arról nem tisztem írni. Viszont!
Ahány ház, kis túlzással annyi szerkezeti megoldás, lehetőség, fifika, váratlan helyzet - a régi pesti, és budai bérházaknál meg hatványozottan. Sok felesleges munkát, izgalmat, sőt, akár pénzt spórolhatunk szakember, statikus bevonásával, aki segít tisztán látni, pontosan eldönteni, hogy hol mit lehet, és mit nem. Egy szakvélemény jellemzően - irodától, szakembertől függően - max. néhány 10eFt, amivel nem érdemes spórolni. Tényleg!

∗∗

Válaszolva a címben feltett kérdésre - igen, feltétlen, mindenképp, persze! Statikus nélkül - különösen bérházban, hát még ha felettünk laknak! - nem bontunk, nem rombolunk, soha, mert nem éri meg! OK?🤞🏻

Amúgy eléggé felszabadultunk a vélemény által, gyakorlatilag szabadkezet kaptunk a térben - úgy szabjuk, alakítjuk a funkciókhoz, ahogy csak akarjuk :)

Ha kíváncsi vagy, hogy mi jött ezután, s hogy hogy halad az építkezés, maradj vonalban! - add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss infókat!

VAGY

ahol minden nap új infókkal, és örömmel várunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...