2017. május 20., szombat

Árnyékolás-mizéria a tetőtérben...

avagy mit keres a redőny a szobában?!


Ki a fene az a félkegyelmű, aki a redőnyt a szobába (be), az ablak belső felére szerelteti?! - kérdezett vissza a szomszéd, amikor lelkesen újságoltam, hogy micsoda remek ötlet érkezett árnyékolás ügyben. Mert még egy laikus is tudja, hogy a redőny helye kint, az ablakon kívül van, így szerelik immár lassan 200 éve. Igaz?!

A helyzet úgy áll, hogy ha van egy 1,60m x 5,50m-es - igen, tényleg ilyen óriás - tetőablak, akkor egyáltalán nem ilyen egyszerű a sztori. Nekünk meg éppen 2 (kettő!) ilyen van :)

A nappaliban lakik az egyik gigász, ami csodás, mert már reggel 5-kor verőfényben fürdik a tér, és feltekintve végeláthatatlannak tűnik a mindenség, ugyanakkor árnyékolás nélkül - szintén 'neki' köszönhetően - egy enyhébb nyári napon is könnyen felszalad 40fok fölé  a hőmérséklet, tombol a hőség.

A helyzetet fokozza, hogy a hálónkban egy hasonló monstrum - igaz, picit szerényebb méretekkel - ad fényt és levegőt, és persze ontja a hőt, ha az időjárás úgy alakul.


„Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.”
Példabeszédek 16:3

Ősszel költöztünk, így néhány hónapig nem különösebben foglalkoztunk a tetőablakokkal, bár a hatalmas hűlő felületeket látva fel-felmerült bennük az árnyékolás-szigetelés kérdése. Aztán ahogy kitavaszodott, majd hirtelen berobbant a jó idő és vele a rekkenő hőség a nappalitérben (meg persze a hálóban is), SOS megoldást kellett találnunk.

Az az első perctől világos volt, hogy tekintettel a hatalmas méretekre, manuálisan mozgatható megoldással nem számolhatunk, valamilyen motoros szerkentyűre lesz szükség. Arra azonban egyáltalán nem gondoltunk, hogy ez egy komoly kihívás a szakma számára. Hideg zuhanyként ért a felismerés, hogy nem igazán találunk szakembert, vállalkozást, aki a problémánkra megoldást kínál. Jó esetben sajnálattal jelezték, hogy nem tudnak segíteni, de sok esetben válasz sem érkezett.

Hosszas keresgélés, Construma látogatás és online böngészés eredményeként fény derengett: két cég kínált külső oldali, motoros télikert árnyékoló megoldást. Sajnos azonban a hatásfoka a rendszernek nem volt garantált: mivel az ablakaink kifelé nyílnak, így viszonylag magasra, ca. 40-50cm-re a külső ablaksík fölé tervezték az árnyékolót elhelyezni, ami alá viszont sanszos, hogy a napsugarak még éppen be tudnak sütni - tehát általában működne, de függően a napállástól, van amikor nem. Korrekt volt a tájékoztatás, de elég bizonytalan az attrakció hatékonysága, s mivel a 2 ablakra ez a mutatvány egy új kisautó árával vetekedett, köszöntük, nem kértük.

Ahogy mentünk előre a nyárba, egyre égetőbb lett a probléma, szörnyű volt a helyzet. Bár több redőnyössel egyeztettem hiába korábban, végül csak elküldtem a patinás Horváth Redőnynek is fényképekkel illusztrált megkeresésem. És milyen jól tettem! :)

Horváth úr ajánlotta, hogy gondolkodjunk el a belső oldali motoros redőny lehetőségén. Igaz, hogy a belső oldalra téve az árnyékolót, lényegesen kisebb annak hőszigetelő kapacitása, hiszen így nem képes az üvegfelület felforrósodását megakadályozni, illetve télen sincs szigetelő levegőburok a kültér felől az ablak előtt, de nyáron résnyire hagyva az ablakokat fent és lent, a zárt redőny felett  ki tudjuk szellőztetni a meleg levegőt, egészen biztosan kisebb hőterhelés éri a szobákat. Télen pedig a redőny és az ablak közötti légréteg aktívan képes szigetelni, gátolni a meleg szökését.


Nem sokat teketóriáztunk, lévén más, működőnek tűnő lehetőség nem nagyon látszott, költségben pedig az előzőek ca. ötödénél jártunk. Szóval belevágtunk, és nem bántuk meg! A redőnyök remekül működnek a szobákban - belül, az ablakok belső síkján. Azon túl, hogy bármikor lehet vaksötét, ami azért filmezésnél nagyon klassz, lényegesen jobb az energetikánk is.

Télről sajnos nincs adat, mert nem mértük (de már bevéstem a naptárba, kíváncsiságból is), de a nyári időszakban óriási az előre lépés, a legforróbb napokon sem volt 25-26 foknál melegebb a tetőtérben - azért ez klassz, na!


Ami fontos, érdekes lehet ennek kapcsán:
÷  nekünk magunknak aktívan részt kell vállalnunk, figyelnünk kell a redőnyökre, arra, hogy a kinti időjáráshoz igazítsuk a zárt-nyitott állapotukat

÷ télen, napsütéses időben a nagy tetőablakok napcsapdaként működnek, ám a borús, sötét időben a redőnyt érdemes zárva tartanunk, így lényegesen kisebb a hőveszteség, kevesebbet kell fűteni :)

÷ meleg, nyári időszakban - ez a május már az! :) - napközben az alsó-felső ablak kicsit nyitva van, a redőny (most még nem teljesen) zárva, és most már délután, rekkenő hőségben csak este, sötétedés után kereszthuzattal érdemes átszellőztetni

÷ a redőny amúgy az alvást is kedvezően befolyásolja, sokkal pihentebben, frissebben ébredünk mióta sötétíthető a hálónk


÷ és egy fontos, gyakori kérdés még: klíma - kell-e, lesz-e? Egyelőre nem tervezzük, tavaly - igaz, csak a nyár közepétől - jól alakult a benti hőmérséklet, tényleg beváltak a redőnyök, egyelőre nem érezzük hiányát. De ha esetleg a későbbiekben mégis szükség lesz rá, úgy arról feltétlen tudósítok.

csatlakozz a blog Facebook oldalához, itt! - örömmel látlak :)

***

Megjegyzés: az ajánlás szubjektív, általam megosztásra érdemesnek tartott tartalomról szól, sem anyagi, sem egyéb más érdek nem fűződik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...