2018. május 22., kedd

A váci antikosok: Ódon-Fon és Tolerián Antik


Majdnem lettek szép, és 'nem horroráras' réz padlóösszefolyók az a40-be. De csak majdnem… - részletek legközelebb. Viszont ha már Vácra keveredtünk, hogy ne legyen full-luftos a nap, körbejártuk az antikraktárakat, hátha ott akad valami :) Mondjuk, mint legutóbb a Pitypang lámpa, vagy anno a nagytálaló - sose' lehet tudni!

Sz'tem, ha az ember szereti a régi dolgokat, Vác, és az Ódon-Fon + Tolerián Antik kettőse megkerülhetetlen. Pontosabban érdemes velük számolni, mert az árak ugyan általában picit magasabbak, mint a piacon, cserébe viszont hatalmas a kínálat koncentráltan, egy helyen, amivel rengeteg időt lehet spórolni. Szóval, ha valaki épp keresésben van, mutatom, mi mit láttunk - hátha...


„Vassal formálják a vasat, 
és egyik ember formálja a másikat.”
Példabeszédek 27:17


Az Ódon-Fon-nál kezdtünk, ahol elképesztő mennyiségű és szépségű antik holmi van lenyűgöző rendben, áttekinthetően. Érdekesség, hogy vannak egészen különleges darabok, kuriózumok, mint pl. a századfordulós orvosi eszközök, bútorok, vagy a szatócsbolt kellékei, melyek nem megvásárolhatóak, de bérelhetőek.




És akkor nézzük a nekünk szóló kínálatot:



Székek - garnitúrák is - minden mennyiségben. Néhányat közelről is megnézegettünk, kipróbáltunk - használható, masszív darabok. Asztalokat régieket, s azok mintájára gyártott újakat is találtunk.



Sokféle, köztük néhány megejtően szép, és meglepően jó állapotú antik porcelán mosdó várja új gazdáját.


Szekrények, komódok, vitrinek, ágyak, ládák, lócák, sőt antik tűzhelyek, gyalupadok is ilyen glédában, hozzáférhetően és megnézegethetően állnak hosszú, hosszú sorokban az egykori öntödei csarnokban.






A régi bútorok mellett festmények, órák, tükrök, konyhai használati és dísztárgyak, régi szőnyegek, antik textilek, kosarak, lámpák, fürdőkádak, dézsák, sőt evezők és sílécek, de még trófeák is megtalálhatók az emeleti bemutató részen - győzzük csak végigjárni :)






És ha valaki esetleg stílusos kerti bútort, vagy dekort keres, hát abban sincs hiány. Remek garnitúrákat, a '70-es évek vidám balatoni nyarait idéző retro székeket és padokat, kecses rozsdás vasfogasokat láttunk, meg hercig kis fa taligákat.





És mindez csak egy nagyon kivonatos bemutató, lévén gép nem volt nálunk - csak teló -, de sz'tem így is túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ebben a műfajban ők az egyik legtutibb hely - rengeteg a csudaság, jó nehéz a választás :)

Aki még bírja szuflával - ugorjunk be a egy hangárral hátrébb, a Tolerián Antik-hoz!
Időről időre visszajárok, mert rengeteg csodás, izgalmas holmi lelőhelye, igazi kincsesbánya :) Talán abban különbözik leginkább a másik áruháztól, hogy itt sokkal több antikolva, koptatva felújított bútor van, s hozzá rengeteg - sz'tem most épp kicsit túl sok is - a régiek mintájára készülő, régies kiegészítő, dekor, csecsebecse.

De menjünk be, nézzünk körül:



Szédítő az anyagok, színek, formák kavalkádja, mint valami elvarázsolt kastélyban :)


A kristálycsillárok közül ez a fenti dobogtatta meg leginkább a szívünk, és sajnos - nagyon sajnos! - épp sehová nem passzol ez a kis copf vitrin az üveg elé vezetett girlandokkal...


A patinás régi bútorok mellett gyakoriak a krénfehérre festett, koptatva felújított darabok.




És íme a nap szépe - legalább is nekünk tutira - ez a míves, patinás, festett vaságy. Első látásra szerelem :)





A lámpa szekció kifejezetten erős - hatalmas régi csarnoklámpáktól, kisebb csigásokon, antik kristály csillárokon és falikarokon át az újonnan készült, klasszikus stílusú asztali lámpákig bezárólag széles a választék.



Ha a szomszédban esetleg nem találtunk volna széket, vagy lábas kádat, itt is érdemes ám körülnézni :)


És amit az elején említettem, hogy kicsit mintha elburjánzott volna most a barokk. Hozzám ez a fajta pompa nem áll közel, így kevéssé mozgatja meg a fantáziám - bár az is lehet, hogy ez már a korral jár :P





Mindemellett sok csodás dolog akad itt is, akár csak az előző helyen, sz’tem elérhető, reális áron -  jószívvel ajánlom őket felfedezésre. Cím: Vác, Naszály út 18. - érdemes a két depóra ca. 3-4 órát szánni, fantasztikus élmény :)

÷

Közben itt a Manzárdban (némi rumli közepette) festünk, és az a40 is alakul. Ha kíváncsi vagy hogy hogy haladunk, maradj vonalban! - add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss híreket!

VAGY

ahol minden nap új infókkal, és örömmel várunk :)

÷

Megjegyzés: a bejegyzésben szereplő üzletekről és termékekről azért írok, mert jónak tartom őket - megjelenésükhöz sem anyagi, sem egyéb más érdek nem fűződik.

2 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok, érdeklődnék a nyitvatartásukról.
    Köszönettel,
    vivien

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vivien, küldöm az elérhetőségüket, ott érdemes - márcsak a vírus okán is - aktuális infót kérni:

      » http://odon-fon.hu/

      » http://www.tolerianantik.hu/ - illetve a Facebookon, Instán is könnyen elérhetőek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...