2020. szeptember 29., kedd

NYÁRI-HÁZ » nappali-étkező egy térben

Nyári-ház » nappali-étkező ilyen lett

Ez a tér a konyhával határos, egy kis parapetfal szeparálja őket, így bár nem egy bálterem, első perctől abban gondolkodtunk, hogy itt lenne a nappali-étkező a legjobb helyen. Viszont méretén túl két szembetűnő gyenge pontja a szobának: 1) a benne lévő levitézlett cserépkályha, ami rengeteg helyet elvisz, és 2) a rettenet gerébtokos TÜZÉP-ablak, ami meg sokat ront a közel 200éves ház romantikáján.

nyári ház - nappli-étkező előtte - manzard9

nyári ház - nappli-étkező előtte - manzard9

nyári-ház - nappali-étkező - előtte

Az ablakkal egyelőre nincs mit tenni, kapott egy csinos deszkapárkányt, s lesz majd függöny, roló, az is finomít kicsit a helyzeten. Viszont a cserépkályhát megszüntettük - mármint nem mi, hanem egy hozzáértő, áldassék a neve! - s egész 'tekintélyes' (haha :)) lett a placc, hihetővé vált, hogy akkor itt tényleg klassz lesz egy kis ebédlőrész, átellenben meg az ücsörgős, hencsergő nappali sarok.

nyári-ház - étkező - előtte

A falakat, mennyezetet itt is gletteltük, festettük, mint a konyhában, újra a gyerekek szorgos közreműködésével. Amúgy az ilyen közös kétkezi munka az újonnan szerezett tudáson, tapasztalatokon túl sok-sok megerősítéssel, sikerélménnyel gazdagítja a srácokat - ők is, mi is élveztük💕

nyh - glettelés - manzard9

„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, 
és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon”
Lukács 12:48

nyh - glettelt falak - manzard9

A falak rendbetételénél extra kihívást a kályha mögötti darab jelentett, ahol több helyütt tégláig repedt, vagy hiányos volt a vakolat, ráadásul meg valamilyen enyves dolog a festék. Lényeg, hogy vakolni nem szándékoztunk - anyagunk sem volt, plusz épp kijárási tilalom - így több rétegben gletteltünk, csiszoltunk, gletteltünk... aztán előbb utóbb sima lett.

nyh - festés - manzard9

nyh - festünk - manzard9

A szobákban a padlóburkolat ca. 40éves faparketta, amit jócskán kikezdett a használat - nemcsak kopott, néhol hepehupás, de a lamellák is hézagosak. Azt tudtuk, hogy esztétikusan, és használhatóan felújítani, újrarakni mi magunk nem tudjuk, és nem is akarjuk, mert ahhoz előbb az aljzatot kell rendbe tenni - az meg majd egy következő lépés lesz -, viszont így sem maradhat.

nyh - padló festés előtt - manzard9

Korábban nézegettük már a festett fapadlókat - remek cikkek itt, itt, itt és itt - és miután Ancsától további megerősítés érkezett a témában (ezúton is ezer hála!), 'vesztenivalónk nincs!' alapon neki is ugrottunk.

nyh - parketta kiegyenlítés a bontott kályha alatt - manzard9

Azaz, előtte befoltoztuk a kályha helyét, merthogy ott nem volt parketta. Volt maradék lamináltunk, azt gyógyítottuk be ide úgy, hogy alá beszabtunk egy rétegelt lemezt, amit a meglévő deszkázathoz rögzítettünk. Erre a rétegelt lemezre ragasztottuk aztán építési ragasztóval a lamináltparkettát, majd súlyoztuk egy éjjelre, s festettük, a parkettával együtt. Kicsit buherának tűnik ez a pótlás - az is, de nem volt jobb ötletünk, meg anyag se' kéznél🙈 -, viszont egyelőre nincs vele baj, működik, igaz, a szőnyeg is jótékonyan takarja.

nyh - parkettafestés - manzard9

A parketta festéséről itt már írtam bővebben - dióhéjban: 2rtg. Otex + 2rt. Betolux, plusz a rések flexibilis hézagkitöltővel tömítve -, és a fentebb linkelt cikkek mindent szuper jól részleteznek, így itt most csak néhány kép a munkáról, s írok majd inkább egy részletes összefoglalót arról, hogy hogy bírja a padló, mik a tapasztalatok. 

A festés amúgy minden képzeletünket felülmúlta, ég és föld a különbség, de az i-re a pontot a szegély tette fel. Menetrend szerint persze ez is okozott egy kis fejtörést, mert sem a parketta, de a falak sem egyenesek, pontosabban... girbegurbák. Vagyis a nyílegyenes szegélyléc eláll tőlük, hézagos, sokszor nagyon🥺Így végül egy atom-ragasztóval rögzítettük a szegélyeket a falhoz, alul-felül kihúztuk szilóval - és tádááám... pöpec lett✌🏻Tovább tartott, mint terveztük, de tényleg klassz lett, megérte pepecselni.

nyh - magas padlószegély rögzítés - manzard9

S ezzel a piszkos munka végére is értünk, már 'csak' szerelgettünk, rendezgettünk. Lámpakiállásunk eredetileg egy volt, a szoba közepén, így azt osztottuk ketté. Az étkező fölé egy IKEA bambuszlámpa került, a nappaliba pedig vesszőlámpásokból alakítottunk csillárt a megunhatatlan Tilka-kábelekkel.

nyh - nappali-étkező világítás - manzard9

nyh - nappali - ebédlő lámpák - manzard9

nyh - nappali - ebédlő alakul - manzard9

A berendezés egyrészt a 'kevesebb több' - mert hát NEM bálterem :) -, másrészt meg a költséghatékonyság elvén alakult. A kerek ebédlőasztal egy régebbi IKEA darab - amit sajnos már nem kapni, és most hiányzik is a korábbi helyéről, így ha esetleg valaki megválna hasonlótól, örömmel rohanunk érte!! -, a székeket pedig épp ide találtuk, régi Balaton Bútor gyártmányok, és stílusosan a Balaton mellől érkeztek :)

nyh - nappali - ebédlő bútorozás - manzard9

A sarokkanapé sem új, itt, a Manzárdban használtuk, viszont ott épp elfér, ágyazható és kényelmes,  így most odaköltözött. Függönyök, képek - hiányoznak, persze, nagyon! - alakulóban (sőt, keretek már vannak is✌🏻) , meg talán még egy hintaszék?! - amúgy mást nem is nagyon tervezünk, örülünk így neki🥰

nyh - nappali-étkező ilyen lett - manzard9

nyh - nappali-étkező részlet ilyen lett - manzard9

nyh - nappali sarok ilyen lett - manzard9

nyh - étkezősarok ilyen lett - manzard9

nyári-ház - ebédlő - konyha - manzard9

÷

Ha tetszett a bejegyzés, és kíváncsi vagy a folytatásra, tarts velünk! -
add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss híreket!

VAGY

örömmel várunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...