2017. június 9., péntek

Konyha a tetőtérben?!


Ebben a lakásban a konyha egy teljesen szeparált, külön helyiség volt anno, a legalsó szinten, 6 lépcsővel a lakószint alatt. Vitathatatlan praktikumát a hatalmas ablakon tóduló verőfény, és közvetlen szellőztethetőség adta - de számunkra gyakorlatilag ennyi, és semmi több.

Túl azon, hogy méretéből adódóan nem fértünk volna bele kényelmesen, a szinteltolás és csigalépcső is fejtörést okozott: pl. hogy hogyan kerül a forró leves a ca. 20m-re lévő az asztalra, vagy a szennyes edény a mosogatóba?

Aztán azért sem volt ez az elrendezés opció, mert mindketten - sőt egyre inkább a srácok is - szeretünk sütni, főzni, közben beszélgetni, nagy társaságban együtt enni, lenni. Szóval a konyha nálunk nem csak kiszolgáló, ipari funkciót betöltő mellék helyiség, hanem a mindennapok, az életünk szerves része - gyakorlatilag egyik főszereplője.

Ezek a felismerések is segítették megszületni a döntést, hogy a lakótér fent, a nagy, egyterű manzárdtérben, míg a szobák a lenti traktusban lesznek a legjobb helyen. A cserével a nappali, étkező, konyha hármasa összeköltözhetett, s így tágas, kényelmes élettér alakult a nagy családi-, baráti ebédek, vendégségek kényelmes színhelyévé.

Miután a vizesblokk - fürdő, mosókonyha szekció - helye adott volt, és a nappali beszélgetős, ücsörgős részt képzeltük a hatalmas tetőablak alá, adta magát a konyha a hátsó fertályon.

A konyha helye a tetőtérben, a hátsó fertályon


Amúgy valahogy úgy van ez, hogy amikor sikerül megfogni, felismerni a tér és a lakók minden igényének és lehetőségének összességéből kínálkozó legjobb, ideális együttállást, akkor az alaprajz szinte magától felrajzolódik. Ez most komoly, tényleg van egy ilyen WOW! - egy flesh, egy villanás - és tudom, hogy OK, helyben vagyunk. Megkapó, szuper érzés! - nagyon szeretem.

„Bízzál az Úrban teljes szívből, 
és ne a magad eszére támaszkodj! 
Minden utadon gondolj rá, és 
ő egyengetni fogja ösvényeidet.”
Példabeszédek 3:5-6


De vissza a konyhához - pontosan hol legyen, a bútor mettől-meddig tartson? - és hasonlók...
Azt láttam, hogy a székoszlop és a fal közötti szakasz rövid, kevés a bútornak, még ha a hűtőt, nem is ide szánom, így abban biztos voltam, hogy L, esetleg U alakban tervezem a berendezést. Ebben erősített az is, hogy ez a szakasz tetősíkkal határos, s a fal magassága 1,90m - felette ferde sík van - így ide felső-szekrény nem mehet, viszont a poharakat tutira nem szeretném nyitott polcokon tárolni - nekem nem komfortos.


Tervezéshez az IKEA Online tervezőjét használtam, mert kb. 90% biztosak voltunk benne, hogy IKEA konyhát választunk. Volt korábban több IKEA, és lényegesen magasabb kategóriájú, és árú Scavolini konyhánk is - a különbség használat, esztétikum és praktikum tekintetében sem volt annyival meggyőzőbb, mint amennyivel többe került, így viszonylag egyszerű volt dönteni :)

Szóba jött még - egy röpke pillanatra - az egyedi konyha lehetősége, de mivel jól, gyorsan és elfogadható áron dolgozó asztalos abban az időben nem volt kéznél, így nem foglalkoztunk tovább ezzel az opcióval.

A konyha tervezésnél a következő sarokpontokhoz igazodtunk:
÷ elektromos főzőlapot fogunk használni, mert nem éri meg - idő, pénz, engedélyezés, macera - felhozni a gázt a tetőtérbe
÷ a sütőt szemmagasságba teszem, mert volt már így, és sokkal kényelmesebb, praktikusabb használni itt, mint a főzőlap alatt
÷ kell zárt felső-szekrény a poharaknak
÷ a mikrót - mivel nagyon ritkán használjuk - betesszük a mosókonyhába
÷ mosogató: legalább két medencés legyen, ahol az egyik medence nagy, kényelemes tepsimosásnál is, a másikban lehessen szárítani, csepegtetni
÷ a mosogatógép közvetlen a mosogató mellett kapjon helyet
÷ a mosogató alatt férjen el legalább 3 szemetes a szelektív gyűjtéshez
÷ minden alsó-szekrény fiókos, mert összehasonlíthatatlanul kényelmesebb, praktikusabb a polcnál - egész egyszerűen az utolsó négyzetcenti is használható, átlátható így, míg a polcnál jó, ha a 60cm mély szekrény elülső 30-centije játszik
÷ és itt most végül, de extra fontos! - legyen meg a hűtőből kiveszem > megmosom > szerelek rajta > sütöm/főzöm sorrend, mert így működik egy konyha. Ez alapvetés, szerintem nem érdemes szembe menni


Ha mást nem is, ezt az ábrát a mai írásból érdemes megjegyezni, és alkalmazni, mert a konyha az tényleg így működik! Ha érdekesek a részletek, a témában alapmű Bitó János: Lakóépületek tervezése c. könyve - forgassátok bátran!

Ahogy elkezdtem rajzolni rögtön kilőttem az U-t - és általában is sokszor 'kilövődik' -, mert a két sarokelemmel rengeteg helyet vesztünk, macerás a megoldásuk, etc. Szóval L alakban ilyen lett:





Stílusában klasszikus, világos konyhát képzeltem pici vidéki utóérzettel, így fehér - inkább krémbe hajló - fillungos frontokat választottam, fa munkalappal. A falra fehér metrócsempét, a padlóra a meglévő parkettát gondoltam felcsiszolva. S hogy milyen lett?!

FOLYT. KÖV. A KÖVETKEZŐ BEJEGYZÉSBEN!

A részletekkel, hogy hol-mi-miért-hogyan, és fotókkal a következő részben jövök, addig is, ha tetszett az írás, és érdekel a folytatás, csatlakozz a blog Facebook oldalához, itt! - örömmel látlak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...