2017. szeptember 22., péntek

Szemöldöktuning az ajtó felett - így készült


Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9

Arról, hogy miért nincsenek ügyes-kezű mester által faragott, múltszázadi mintára készített ajtók a Manzárdban, már írtam - itt. Akkor ígértem, hogy írok részletesen a párkányzat készítéséről - hát, íme!

A fúrás-faragás előtt néhány mondat a tervezéssel, anyagbeszerzéssel kapcsolatosan - ugyanis sz'tem ez a legfogósabb része a sztorinak. És nem, nem a feladat bonyolultsága okán!

Ezúttal a tervezés picit rendhagyó formát öltött, mivel nem volt sem időm, sem kedvem asztalos után szaladgálni, aki egyedi párkányt gyárt tervek szerint, nem beszélve a költségekről! Fejembe vettem, hogy olyan FA (nem, nem, a polisztirol nem fér bele!) dísz-, és/vagy szegőlécekből készítjük a szemöldököt, amit el tudok hozni azonnal a boltból. A helyzetet tovább bonyolította, hogy online kerestem a léceket, eszem ágában sem volt végigjárni a barkácsboltokat, áruházakat.

Hosszas keresgélés után a következő online áruházakat, felületeket találtam lécügyben:
Fa-Terem I KentechNaturtrendOBIPraktiker I Woodgift I Zatik
A linkek a könnyebb elérés okán az egyes áruházak perpillanat aktuális gyalult fa dísz-/szegőléc árucsoportját mutatják - ha nem él a link, indulj a főoldalról!

Igen, ennyi - 7, HÉT bolt...
Hölgyek, Urak, komoly piaci rést vélek felfedezni! - és nem csak az üzlet kevés, de a választható termékek formája, mérte, anyaga is rém szegényes :( Egy kisebb asztalosüzem pöpec online felülettel hasíthatna, mint a szél! - hajrá! :)

Végül is a Zatiknál találtam olyan méretű, és formájú léceket, amiből 'összemakramézható' lett a párkány. A terv, majd produktum tehát erős iteráció eredményeként született :)

Szemöldökpárkány terv I tutorial - Manzard9

Szemöldökpárkány tervrészlet I tutorial - Manzard9

Miután hazakerültek az anyagok, következett a munka látványos része! - itt szokás szerint Mester a férjem, én meg inaskodtam :)

------------------------
KELLÉKEK
------------------------

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9

» fenyő- és bükk dísz-, és szegőlécek
» vízmérték
» faragasztó - nálunk Pattex Wood Express
» ceruza, vonalzó, asztalos derékszög - jelölésekhez
» asztalos szorítok - a ragasztás idejére, ha szükséges
» smirgli - durvább (100-120) és finomabb (180) a frissen szabott, fűrészelt élek csiszolásához
» fűrész - azért jó, ha van kéznél egy ilyen vezetősínes körfűrész - esetleg telepített asztali -, mert így a legegyszerűbb a lécek gérvágása (sarkokon történő, derékszögű illesztéshez). Megoldható dekopírral, kézifűrésszel is, de igazából abba belegondolni is jaaaj...

------------------------
ÍGY KÉSZÜLT
------------------------

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9
NYERS PRÓBA - ILYESMI LESZ

1) Mielőtt bármit szabtunk, vágtunk, jelöltünk volna, összepróbáltuk az elemeket - bár ezt én már az üzletben is! :) -, hogy tuti jó lesz-e úgy, ahogy képzeltem?! IGEN - kezdődhet a móka :)

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9
MÉRETJELÖLÉS
2) A párkányt alulról - az ajtó szegélylécétől indulva - építettük felfelé úgy, hogy az egyes négyszög keresztmetszetű elemeket a megfelelő hosszúságra fűrészeltük.

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9
MEGJELÖLVE, HOGY NE KEVEREDJEN ÖSSZE

3) Ezután következett a picit macerásabb (neccesebb?!) ívesen mart felületű díszléc szabása. Itt az jelent kihívást, hogy mivel a léc íves felületű, s a falsíktól is kijjebb áll, így ahhoz, hogy a falhoz záródva tudjon végződni, 'be kell őt fordítani' - gérbe kell vágni a két végén. Körfűrésszel gyorsan, szépen és pontosan megoldható a vágás, ami után a szomszédos elemeket érdemes megjelölni a keveredés elkerülése végett.
A vágott felületeket  - valamennyit! - először durvább, majd finomabb vászonnal megcsiszoltuk, hogy szép, sima felületet kapjunk.

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9
ÖSSZERAGASZTOTTUK ŐKET

4) Miután minden alkotóelem leszabásra, csiszolásra került, összeragasztottuk őket faragasztóval. A ragasztásnál a következő két dologra jó figyelni: 1) a ragasztó csak oda, arra a felületre kerüljön, ahol szükség van rá, különben előfordulhat, hogy a ragasztós felületre nem, vagy másként fog a pác, lazúr, etc. 2) ha a ragasztó megkívánja - kötési ideje lassabb - érdemes a ragasztás idejére az elemeket szorítóval, hevederrel egymáshoz rögzíteni, hogy jól összetapadjanak. Itt nálunk úgy alakult, hogy bár készültünk szorítóval, ez a Pattex olyan brutál gyorsan és erősen ragadt, hogy nem volt rá szükség.

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9
KÉSZ A PÁRTÁZAT

5) Gyakorlatilag elkészült a pártázat, amit aztán két csavarral rögzítettünk az ajtó fölé.

6) Végül festettük a kerettel, ajtólappal együtt - részletek itt -, és most ilyen:

Így készül a szemöldökpárkány SK I tutorial - Manzard9

„Sok víz sem tudja eloltani a szeretetet, 
folyók sem tudják elsodorni.
Énekek éneke 8:7

Nekünk klassz, szép így az ajtó, nagyon megérte a ráfordított - igazán nem sok - idő, és energia. Ha gondolkodsz, hogy kipróbálnád, én biztatlak - HAJRÁ! Ha kell segítség, és tudok, örömmel!

÷

Ha tetszett az írás, és érdekel a folytatás,
csatlakozz a blog Facebook oldalához itt! -
minden nap új infókkal, és örömmel várlak :)

÷

Megjegyzés: a bejegyzésben szereplő üzletekről, termékekről azért írok, mert jónak tartom őket - megjelenésükhöz sem anyagi, sem egyéb más érdek nem fűződik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...