2016. november 8., kedd

A MAJDNEM kész fürdő I Előtte-utána - 1.

Budget-Friendly Bathroom Makeover - tutorial

Az, hogy a fürdőn alakítani kell, egy percig nem volt kérdés. Az alig 6 nm-es kompakt amellett, hogy nekünk icipici, eléggé lestrapált állapotban várta jobb sorsát:

Manzard9 - bathroom in attic - before

Aminek teret, helyet kerestünk:
1) 2 mosdó, mert sokan vagyunk és reggelente - különösen, ahogy a srácok cseperednek - nem vicces a sorban állás

2) kényelmes kád, de max-MAX! 160cm hosszban, mert én kicsi vagyok, így a nagyobban nem 'bírok' olvasni... - folyton belecsúszok :)

3) tusoló, mert nyáron nincs is annál jobb!

4) itt a fürdőben is külön WC, ajtóval szeparált! Régimódinak tűnik ez a "közösségi helyiségtől legalább 2 ajtóval válaszd el a WC-t" szabály, de jártam már étkezőben, nappaliban, ahol sztereóban hallatszott a legkisebben "folyó előadás"... hát, ezt mi inkább kihagyjuk, ezért zárjuk a klotyót ajtó mögé.

5) mosógépnek, szárítónak, fregolinak, mosószereknek, porszívónak.. szóval minden kacatnak valami tároló - rossz esetben szekrény, de ha lehet, külön kis szoba

A praktikum és funkció felsorakozott - ld. fentebb, míg a "milyen is legyen?" dizájn dolga a neten ötletgyűjtéssel, nézegetéssel töltött idővel egyenes arányban lett egyre katyvaszosabb :) A képet tovább árnyalta a rendelkezésre álló költségkeret, bár ez ebben a fázisában teljességgel figyelmen kívül hagyatott - na, de kinél nem?! :)

Néhány ihletadó a kedvencek közül:
Világoskék arany tükrös fürdő

Elegáns fürdő szürkében

Cementlap a fürdőben

Szobaszerű elegáns fürdő

Fürdő vidéki stílusban

Fürdők markáns,karakteres színekkel

Vízszínek a fürdőben

Arany és márvány fürdő

Elegáns fürdő szürkével
A fenti képek, és még több csodás fürdőfotó forrása: itt, a Pinterest albumban.

Aztán nekiültem rajzolni, s aránylag gyorsan meg is lettünk - adta magát az elrendezés.
A meglévő fürdő vonalában bővültünk: gyakorlatilag a mögötte lévő, az L alakú nyagytér viszonylag sötét, állandó tartózkodásra amúgy is csak nehezen hasznosítható rövid szárát beépítve lett egy kis tároló-mosókonyhánk a kacatoknak, és egy kényelmes fürdőszobánk szeparált WC-vel.

Manzard9 - fürdő és mosókonyha - itt lesz a helyük

Manzard9 - fürdő és mosókonyha - terv

OK, papíron tehát nagy vonalakban minden csodás, nézzük a lehetőségeket:
Bár -  ahogy a fenti képek is mutatják - sokféle szín, forma, minta, stílus kavargott bennem, mivel természetes fény - sajnos! - egy csepp sem jut ide, abban maradtam magammal, hogy ezt a programot (hacsak valami ellenállhatatlan nem jön szembe) leginkább fehérben mutatjuk be.

Emellett, tekintve, hogy szűk 2 hónapunk volt a teljes lakásfelújításra, abban is biztos voltam, hogy kizárólag a raktáron lévő csempék, járólapok és szaniterek között válogathatok, nincs időm kivárni a rendelésnél jellemző 6-8 hét szállítási határidőt.

Ennek okán, és a már említett költségkeret miatt is a választás a közönséges 15x15-ös fényes fehér csempére esett, melynek párja egy 30x30-as mattnak mondott - de szerintem inkább középfényes - szürkés padlólap lett:

Manzard9 - fürdő és mosókonyha - csempe és járólap

Elsőre talán nem tűnik túl attraktívnak a fenti páros, de egy picit játékosabb, a szokásostól egy hangyányit eltérő formában burkolva nagyon menő tud lenni, az ár-érték aránya pedig verhetetlen.

Örültem, hogy remek áron és gyorsan megtaláltam a burkolatokat, és közben lázasan kerestem a mosdókat, s hozzájuk az asztalt/szekrényt/komódot, hogy véglegesíthessem a méreteket, pontos burkolási terveket tudjak a mestereknek adni.

A mosdószekrényt aztán hosszas keresgélés után, végül egy fésülködőasztal formájában találtam meg, aminek azért örültem veszettül, mert így a tükörkérdés is megoldott :) Egyetlen fejfájást az okozott, hogy a kiszemelt mosdók pont lelógtak volna a kalandosan érkezett szekrényről, de rövid úton megoldottuk ezt a feladványt is - a hogyan-ról, s a mosdószekrény színeváltozásáról bővebben itt.

Ezzel összeállt a mosdószakasz, így gyakorlatilag centire pontosan fixálhattuk a terveket. Természetesen készült feladatlista is, mely az egyes munkák átfedése okán nem mindig kronologikusan, de rögzíti a megoldandókat.

Feladatok - nem feltétlen időrendbe szedve:
1) bontás > szaniterek, kád melletti fal, csempe és járólapok, ajtó - ami leköltözik a konyhát szobává és kisraktárrá választó új falba
2) szerkezetépítés > gipszkartonfalak az új WC leválasztásához és a fürdő-mosókonyha kialakításához, tusoló is - itt extra vízszigetelés, új ajtók - fürdő, mosókonyha, WC - beépítése
3) villanyszerelés >  új kiállások és vezetékek elkészítése, kapcsolók, lámpák felszerelése
4) víz- és fűtésszerelés > új kiállások és vezetékezés, szaniterek, fűtőtestek és csapok felszerelése
5) burkolás: csempézés, járólapozás
6) festés-mázolás: falak glettelése és festése, új ajtók mázolása
7) bútorozás

A folytatással - rajzokkal, kivitelezési részletekkel, fotókkal - jövök hamarosan, addig is szeretettel:

"Egyébként pedig, testvéreim, 
ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, 
ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, 
ha valami nemes és dicséretes, 
azt vegyétek figyelembe!"
Filippi 4:8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...