2016. november 19., szombat

DIY osztályterem felújítás

Szeptembertől felsős lett a kisfiam, új osztályt kaptak. A terem 53nm, kényelmes és napfényes, de ami a küllemét illette... Szóval, az egyértelmű volt, hogy kezdeni kell vele valamit. Az első szülőin meg is született a döntés, felújítjuk.

DIY tanterem felújítás - innét indulunk
Sajnos a munka hevében a fotózás meglehetősen gyengén ment - kizárólag telefonos és nagyon kevés kép született, 
így abból főzünk, ami van, bízva abban, hogy így is fogható a lényeg.

Az elhatározást gyors felmérés követte, majd abban maradtunk, hogy:
1) festjük a mennyezetet és a falakat,
2) mázoljuk a lambériát és az ajtót is,
3) lefestjük a radiátorokat és
4) kicseréljük a padlót

Azt volt a terv - más osztályok példáját követve -, hogy az anyagot megigényeljük a sulitól, és a munkát ár függvényében megrendeljük, vagy ha nem fér bele a keretbe, megcsináljuk mi magunk. Tekintve, hogy tetemes volt az anyagigény és tapasztalatunk arra, hogy mikorra várható nem volt, első körben a őszi szünetet céloztuk meg, mint a megvalósítás lehetséges ideje.

A festésre fogható ajánlatok érkeztek, viszont a mázolás nagyon húzós áron ment volna, így végül a "glettelés+festés szülői segédmunkával" opció került megrendelésre, s 2 festővel fogtunk neki a munkának, amint az őszi szünet elstartolt.

Szerencsések voltunk (jól fohászkodtunk?!), munkakezdésre épp megérkeztek az anyagok: a falakhoz Héra belső falfesték, Trinát univerzális alapozó és zománcfesték az ajtó, lambéria festéshez, és radiátorzománc a fűtőtestekhez. Itt is, ezúton is hálás köszönet a Szupermen osztályfőnökünknek és a suli vezetőségének az expressz ügyintézésért!

A további eszközöket - smirgli, spaklik, ecsetek, hengerek, takarófólia, hígító, maszkolószalag, etc. - mi szülők szállítottuk, és péntek délután beindult a verkli.

De még a konkrét munka előtt: a koncepció, hogy milyen is legyen a terem, az utolsó percig alakult. A gyerekek a szivárvány minden színét felsorolták, volt szó fűzöld és vízkék falakról, narancs mennyezetről, meg a bordóból sárgába világosodó lambériáról - szóval, finoman szólva is volt káosz... :) Végül a következő kristályosodott ki:

DIY osztályterem felújítás - ilyen lesz - koncepció

1. Falak és mennyezet: fehér + pici zöld festés I 2. Lambéria felett mágnesezett, festett felület I 3. Nagyszekrény fekete táblafestékkel I 4. Firkálható krétatábla I 5. Lambéria: kékesszürke festés I 6. Napsárga, mintás függöny


Picit bővebben:
1. A falak és mennyezet fehér festést kapnak, de hogy oldjuk a szigort, a hátsó, táblával szemközti oldal kap egy élénkebb, világoszöld árnyalatot

2. A gyerekek büszkék a munkáikra - de ki nem?! - és szeretik viszont látni azokat, ezért a lambéria felett egy 40cm-es sávban mágneses felületet alakítunk ki, ahová a mesterművek szurkálás, ragasztás nélkül, esztétikusan kitehetőek

3. A mindent - rajzcuccokat, papírzsepit, etc. - elnyelő retro nagyszekrényt feketére festjük táblafestékkel, így mindig azt látják rajta a gyerekek, amihez éppen kedvük van. Praktikus, mert ha már vállalhatatlanul néz ki, egy gyors vizes szivacsos áttörlés hatására garantáltan újjászületik :)

4. Az ajtónk egy korábbi, feltételezhetően viharos kaland következtében beszakadt, amit egy 'érdekes' reparálás próbált leplezni, nem sok sikerrel. Abban maradtunk, hogy kerül rá egy krétával írható üzenőtábla, ami a lyukat is takarja és a srácoknak is nyújt némi firkálós örömet

5. Lambéria: talán itt volt a legaktívabb véleményformálás a színeket illetően, végül a praktikumot is szem előtt tartva az acélos kékesszürke nyert. Fontos volt, hogy olyan színt válasszunk, ami 1) tetszik a srácoknak, amolyan menő, vagy ahogy ők mondják "PRO", és 2) a nagy igénybevétel mellett is hosszan jól mutat. Bár kacérkodtunk világosabb, melegebb színekkel is,  aztán azok tisztán tartásának kérdésessége miatt mégis a kékesszürkénél maradtunk - és nem bántuk meg

6. Végül pedig, melegítendő a viszonylag hideg árnyalatokat (fehér, szürke) napsárga, vidám mintás függönyt képzeltünk az ablakokra

-----------------------
ÍGY KÉSZÜLT
----------------------- 

Amit aztán sikerült megugranunk:

A falakat a festőkkel együtt két apuka végigglettelte, mi, lányok és gyerekek lecsiszoltuk a lambériát és az ajtót.

A mennyezet és a falak két réteg fehér Hérát kaptak, majd a terem hátsó falára felkerült még egy réteg pisztáciás szín.

A lambériára egy réteg fehér alapozó került, majd 24 óra száradást követően még egy réteg  'kétkezes és jószemes' helyben kékeszürkére kevert zománcfesték. Színezéshez kék és fekete X-Color univerzális színezőt használtunk, néhány kanálnyi került mindkét színből a fehér zománcfestékbe. A festéket ecsettel hordtuk fel, ügyelve arra, hogy a lambéria hornyaiba is egyenletesen kerüljön anyag, majd szivacshengerrel átgurultunk rajta, hogy az egyenetlenségek, esetleges folyások eltűnjenek, szép, homogén felületet kapjunk.


DIY osztályterem felújítás - lambéria festés


A székek - bár nem terveztük először, de egy lelkes és a sárga jelölőfestéket már nagy megelégedéssel próbált anyuka ötlete nyomán - szintén megújultak. Festésükhöz VALMOR padló- és jelölőfestéket használtunk sárga színben, két rétegben. Érdekes ez a festék, mert rendkívül sűrű, kicsit zselészerű, és felhordást követően szépen terül, így bár ecsettel festettünk, nem lett picit sem csíkos a felület. További előnye, hogy nagyon gyorsan szárad, könnyű vele szépen mázolni, olyannyira, hogy a srácok is lelkesen, és gyönyörűen dolgoztak vele.

DIY osztályterem felújítás - sárgára festjük a székeket

A retro szekrényt először alapozóval kentük le, majd egy rétegben került rá a fekete táblafesték. Remekül áll neki az új szín, igazából rá sem lehet ismerni, klassz, hogy a fekete mellett döntöttünk.

DIY osztályterem felújítás - sárga székek, táblafestékkel festett szekrény

A mágnesfesték - egy olyan két komponensű anyag, ahol az első, vasporos réteg egészen sötétszürke, és praktikusan minél vastagabban érdemes felvinni, hogy jól fogjon rajta a mágnes, a fedője fehér színű, picit fényesebb, mint a Héra - szintén hengerrel került a falra, a lambéria feletti csíkban. Fontos: érdemes valóban odafigyelni, hogy a kellő vastagságban kerüljön mindkét réteg felhordásra, különben tényleg nem fog a mágnes, és lepotyognak a rajzok róla.

DIY osztályfelújítás - lambéria alapozva, radiátorokat festékszóróval festjük

A fűtőtesteket, ajtót festőkompresszorral fújták le apukák, így villámgyorsan - különösen a kézi pingáláshoz képest - készültek el, nagyon szép, homogén felülettel.

Az ajtón lévő lyukat és horpadásokat egy régi nagy parafatáblával tüntettünk el, aminek az írófelületét táblafestékkel, a keretét a lambéria szürkéjével festettünk.

Függönyt az IKEÁ-ban választottunk. Ez a Stockholm pamutvászon sárga karikáival tökéletesen passzol a sárga székekhez, és aki ránéz, annak óhatatlanul mosolyt csal az arcára :)

Így, hogy kizárólag a festéshez volt szakemberünk, és az összes többi munkát mi szülők és a gyerkőcök, mint lelkes amatőrök végeztük, összesen 4 nap alatt készült el a felújítás. Ugyan a parkettázás - mivel kisebb kavarodás után kiderült, hogy nem érkezett elég anyag - még várat magára, a gyerekeink így is imádják a termüket, és nagyon-nagyok büszkék, egyrészt arra, hogy milyen menő, tényleg PRO :) lett az osztály, másrészt pedig arra, hogy mindez az ő közreműködésükkel, kétkezi munkájukkal együtt valósult meg.

DIY osztályterem felújítás - finisben

DIY osztályterem felújítás - szürke vs. sárga


"Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!"
1. Korintus 16:14


TIPPEK - ha Ti is nekifognátok a nagy, közös 'Tanterem felújítás' projektnek:
÷ legyen 1 olyan ember (projektmenedzser), aki átlátja és koordinálja a feladatokat, tud mindenről, képben van azzal, hogy ki, mikor, mit és hogyan csinál

÷ legyen 2 helyettes/asszisztens/mindenes, akik szintén ismerik az összes részletet és besegítenek a koordinációba, ha szükséges

÷ legyen feladattervünk - milyen munkát, ki, mikor végez -, amit ismernek a résztvevők, és nap végén aktualizálva (ami megvan, pipa, ha újabb - nem várt feladat - adódik, az felvezetve) újra közkinccsé tehető, hogy tudjuk mi lesz holnap

DIY osztályterem felújítás - feladatok - ami még hátravan

÷ érdemes nap végén a fenti listán túl néhány fotót is közreadni a többieknek - tapasztalatunk szerint ez egyrészt rendkívül motiváló, másrészt nagy öröm mindenki számára nézegetni az eredményeket :)

÷ nem érdemes minden család részvételére, közreműködésére számítani, igényt formálni - jöjjön, támogasson akinek lehetősége, ideje, kedve van. Legközelebb is lesz alkalom, ha most épp nem fér bele

÷ minden segítség, közreműködés, támogatás hasznos és örömet jelent - ezt érdemes többször is a szülők számára elmondani. Nagy meglepetés és boldogság munka közben a frissen sült pizzával, pogácsával érkező látogató is :)

DIY osztályterem felújítás - kész lett, szép lett

Nálunk szuper hangulatban, sok fáradtsággal, de igazi jó kedvvel ment a munka, miközben sok újdonságot, érdekességet is megtudtunk egymásról. Szerintem csapatépítés, közösségkovácsolás gyanánt is érdemes belevágni :)

÷

Megjegyzés: a használt - itt a leírásban linkkel ellátott - festékek mindegyikét magam próbáltam, a tapasztalatokat velük kapcsolatban megosztásra érdemesnek tartom, ugyanakkor sem anyagi, sem egyéb más további érdek nem fűződik hozzájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...