2017. július 27., csütörtök

DIY emeletes sütikínáló - így készült

Volt - és még van is :) - néhány olyan tányérom, melyek a készlet fogalmát hírből sem ismerik. Ők egyedül, olykor párban laknak a fiókban, és várják jobb sorsukat. S ha már ők vannak, nekem meg (egyik) gyengém épp a szép terítés, decens kínálók, így adta magát az ötlet, hogy legyen belőlük sütikínáló. Valami ilyesmi:

FOTÓK FORRÁSA - KLIKK IDE!

OK, a tányérok megvannak, de honnét lesznek távtartó pálcák?! Először arra gondoltam, hogy szerzek régi kínálót, és annak az alkatrészeit használom, mert elsőre nem nagyon találtam újat, de körülnézve a neten, Ali-n és eBay-en is klasszak jöttek szembe (kulcsszavak pl.: cake plate stand handle fitting, ár: 0,90-2,00 USD között) - szóval, indulhatunk! :)

“Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, 
hanem cselekedettel és valóságosan”
1. János 3:18

-----------------------
KELLÉKEK
-----------------------


» tányérok különböző méretben
» távtartó szerelvény
» alkoholos filc
» csavarhúzó
» papír - pl. csomagoló - a tányérok közepének kiszerkesztéséhez
» ceruza, körző, vonalzó - vagy valami, amivel egyenest tudunk rajzolni
» alátét - pl. fa vágódeszka - a tányér alá a fúrás idejére
» fúró, megfelelő fúrószárral - a végére hagytam a fúrószárat, pedig talán a legfontosabb eleme ennek a projektnek, a sikeres munkának: speciálisan üveg, porcelán alapanyagok fúrására gyártott szár - érdemes beújítani, ha épp nincs odahaza, további részletek lentebb.

-----------------------
ÍGY KÉSZÜLT
-----------------------

1) Kijelöljük - lehetőleg alkoholos filccel - a tányérok közepét, ahová miután lyukat fúrtunk, a távtartókat fogjuk csatlakoztatni.

Ha esetleg most hirtelen nincs meg, hogy hogyan is találjuk meg a hófehér tányér közepét, súgok: pl. húrmódszer! :) Szóval, sz'tem úgy a legegyszerűbb, hogy körberajzoljuk a tányért egy papírlapra, ott a kör kerületén kijelölünk 3 tetszőleges pontot, melyeket sorban összekötünk. Az így kapott két egyenest aztán körzővel - azért nem mérés és centi mentén, mert úgy csak a felező középpontja, nem pedig a felezőegyenes lenne meg - megfelezzük, és megörülünk :) A kapott két felezőegyenes metszéspontját kerestük - ő a kör középpontja. (Ha tuti biztosak akarunk lenni a jó szerkesztésben, körzővel ellenőrizhetjük - én igen, biztos, ami biztos :)) Ezt a pontot - miután visszahelyezzük a papírlapot a tányér hátuljára - rájelöljük a tányérra, s félig kész is vagyunk!


2) Tehát megvan a tányérjaink középpontja, fúrhatunk! Ami fontos, s ezt a saját bőrünkön - lévén, mint egyébként is jellemzően, a férjem végezte a szakmunkát, ő fúrta a tányért, én itt csak lelkesen drukkoltam :) - tapasztaltuk:


érdemes direkt speckó szárat használni a fúráshoz, ellenkező esetben - normál fúrószár (ezt is próbáltuk) - iszonyú lassan, és nyüszögősen halad a fúró, és vigyázni kell, hogy ne erővel nyomja az ember, mert könnyen törik a munkadarab. Na, hát mikor egy jó 10perc után még mindig csak 1mm-t haladtunk a fúrással (fenti kép, jobbo.), akkor indultunk a barkácsboltba, hogy szerezzünk normális szárat, olyat, amivel dolgozni, haladni lehet.


Az új porcelánfúróval - ami egyébként üveg, csempe fúrására is alkalmas - a tányért kilyukasztani kb. egy perc volt - persze itt is érdemes nyugodtan, kényelemesen vezetni a fúrót, s nem nagyon rányomni a fejet a tányérra -, és gyönyörű egyenletes, pontos lyukat vágott.


3) Ugyanígy tettünk a felső, kisebb tányérral is, s tehettünk volna - mert a távtartóm 3 részes kínálóhoz készült - egy harmadik tányérral is, ám köztes méretem nem volt, így most kétszintes tálaló született.

4) A tányérok lyukasztását követően csupán annyi maradt, hogy a fémpálcákat a tányérokba illesztve - az alátéteket nem kifelejtve! - összecsavarjuk, majd az alsó tányér alatt finoman meghúzzuk a csavart, s íme, készen is vagyunk!




És ha már porcelán, meg tányér - szeretnélek Téged, kedves Olvasó, játékra invitálni! - porcelánosra :) Holnap 12:00 órakor - 2017.07.28. péntek - indul a móka, ha van kedved részt venni, figyeld a blog Facebook oldalát, ott várlak szeretettel, pontban délben! Jössz? - gyere! :)


Ha tetszett az írás, és szívesen olvasnál hasonlóakat, 
minden nap újdonsággal, és örömmel várlak :)

÷

Megjegyzés: a bejegyzésben szereplő oldalakról, termékekről azért írok, mert beváltak, jónak tartom őket - megjelenésükhöz sem anyagi, sem egyéb más érdek nem fűződik.

2 megjegyzés:

  1. Menő. Szép. Pontos - és mindegyik praktikus tanács is nagyon jól jön!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! - szuper, ha használható tippet találtál! És köszi szépen a visszajelzést!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...