2018. július 13., péntek

Ciki-e a zsibi?

Ciki-e a zsibi? I Manzard9

Egy FB bejegyzés kapcsán – amiben a Manzárd legújabb lakójáról, egy bűbájos pillangótündérről írtam – merült fel, hogy lehet-e, kell-e, jó ötlet-e bolhapiacon vásárolni, mennyire gáz - vagy nem - mások kikukázott holmijai közt válogatni, abból berendezkedni, vannak-e korrektek, az itt zömében cigány kereskedők között, és amúgy meg „mennyire ciki már ez az egész”?!

A hétre ugyan először mást gondoltam – szépen alakul az a40, lenne is mit mesélni –, de tartom annyira érdekesnek, ha tetszik, megosztónak a bolhapiac témát, hogy ma mégis erről beszélgessünk. OK, most csak én írok, de bízom benne, hogy lesz hozzá mástól, Tőled is mondandó! :)

» Kereskedők
Régóta járok bolhapiacra, s volt egy olyan időszak az életemben – amit egyébként imádtam, s máig fülig érő szájjal emlékezem rá, a hajdani „Leander éra”… talán írok is róla majd, ha érdekes –, amikor ’hivatalból’, áruért jártam az Ecserire, heti rendszerességgel. Máig tartó jó kapcsolat fűz néhány, amúgy cigány kereskedőhöz abból az időből, s már csak ennek okán is méltatlannak tartom a feltételezést, hogy simlisek, inkorrektek lennének. Bár kétség kívül vannak köztük (is) nagyszájúak, harsányak, sőt akár dörzsöltek is, soha, egyetlen egyszer sem próbáltak meg rászedni, csőbe húzni, sőt sok ’piacos’ fogásra ők tanítottak.

Ezek a kereskedők sokat és keményen dolgoznak – hét közben szedik össze, akár sok száz km árán az árut, a textilesek pl. szépséges régi csipkéket, drapériákat, majd mossák, javítják, vasalják, szabják, etc. – addig is, míg szombat reggel kiállnak a portékáikkal, és veszettül értik, tudják a kölcsönösen előnyös, fair üzletvitelt - szerettem velük dolgozni.

Bolhapiac I Manzard9

„… ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. 
Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, 
hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; 
és senki se a maga hasznát nézze, 
hanem mindenki a másokét is.”
Filippi 2:2–4

» De minek megy az ember ócskáshoz, mikor az üzletekben is árudömping van?
Sz'tem leginkább azért, mert egyrészt itt millió olyan különleges, ritka, spéci tárgy között válogathatunk a közel- és régmúltból, amik képesek egyedivé, érdekessé, izgalmassá tenni a teret, amitől az szikrát, spirituszt kap, s meglesz az az igazi 'WOW' érzés, másrészt egy zsibitúra utazás a múltba, vissza a gyerek-, tinikorba, szóval, maga a kaland :), harmadrészt pedig, szinte biztos, hogy ilyesmihez itt jutunk a legjobb áron.

» Alku
Alkudozni – bár tudom, hogy van, akinek maga a pokol - sz’tem nem csak érdemes, de izgalmas is, és jó hír, hogy tanulható! Csak csinálni kell, s belejössz :)

Árat mindig az eladó mond először – akkor is, ha azzal nyit, hogy „Na, mennyit adna érte, Szépasszony?” Elsőre lehet fura a „miért, mennyiért adja?” viszontválasz, de hát övé a portéka, ő tudja, mit kér érte, nem?! Az első kapott ár jellemzően – de nem mindig, itt is akad ellenpélda – jó magas, olykor akár sokkoló, mert ez a piac, minden annyiba kerül, amennyit adnak érte. Szóval, válaszként mehet egy ca. 20%-kal alacsonyabb ajánlat, mint amit végül fizetnénk, s így már benne is vagyunk az alkudozás kellős közepében – innét már szalad a szekér… :)

» Otthon a zsákmány
Hazaérve a cuccal, érdemes rögtön nekiugrani a szalonképessé tételnek – üveg, porcelán holmik fertőtlenítős, mosószeres lemosás, textilek úgyszint, ezüst, alpakka – sós-szódabikarbónás fürdő, kisbútorok ecetes vizes átmosás, etc. Ami fontos: ha a bútor, vagy egyéb fa tárgy szuvas – látni az apró kis lyukakat, szúnyomokat rajta – akkor maradjon a lakáson kívül egészen a teljes mentesítésig, nehogy megfertőzze a meglévő bútorokat, parkettát.


» Piacok
A Manzárdhoz 3 nagy régiségpiac esik elérhető közelségbe, látogatottsági sorrendben - mármint az enyémben - a következők:

> Budai Zsibi – néhány év alatt hatalmasra nőtt vásár a budaörsi virágpiac területén. Hozzám időben a legközelebbi, így itt fordulok meg leggyakrabban. Sz’tem vasárnap érdemes menni, fél8-8 körül, addigra lassan kipakol mindenki, hatalmas az élet. A hivatásos antikosok mellett sok magánszemély is árul - óriási a kínálat, főleg porcelánok, ékszerek, használati- és dísztárgyak, könyvek vannak, festmények, grafikák, de akadnak kisebb bútorok, szőnyegek is.

> Ecseri, sokaknak Tangó – ha nagyobb, valóban régi, antik holmit - lámpát, kisbútort, vagy valami igazi csemegét - keresek, akkor veszem az irányt erre. Az árak, különösen indulóban itt a legmagasabbak, cserébe viszont lenyűgöző a kínálat. Bár egész hetes nyitva tartást írnak, nekem az a tapasztalatom, hogy szombaton érdemes menni, akkor a legnagyobb a piac, sok kereskedő érkezik távolról, akár Miskolc, Eger, Gyula környékéről, de még a határon túlról is. Ínyencek, igazi jó fogásra vágyóknak érdemes 5-6 között érkezi, és már a kipakolás alkalmával lecsapni a tutira. Az itteni kereskedők zömében vérprofik - nagyon ismerik a árujukat, tisztában vannak annak piaci értékével, és azzal is, hogy hogyan tudják a legjobb áron eladni – tanulni lehet, és érdemes is tőlük.

Sok érdekes infó olvasható a piacról, annak történetéről Bruckner Éva: A Zsibárus boszorkány - Az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig c. könyvében.

> Bakancsos – árban tutira a legkedvezőbb piac, talán mivel annyira a város szélén vagyunk, hogy ide turisták (vs Ecseri) nem nagyon tévednek. A kínálat a Budai Zsibihez hasonló, olyannyira, hogy több árus is van, aki a szombatot itt, a vasárnapot ott tölti. Mivel tőlem a legmesszebbi, s ráadásul van átfedés a budörsivel, így rég jártam arra, pedig klassz, érdemes meglátogatni :)

Szóval, az én válaszom a kérdésre, hogy ciki-e a zsibi: sz’tem egyáltalán NEM ciki, NEM gáz zsibin vásárolni, sőt, igazából az izgalmas, klassz otthonteremtés egyik reális, költséghatékony, fenntartható és nem mellesleg kalandos formájának tartom, s mindazoknak ajánlom, akik örömmel vesznek részt romantikus időutazásokon vásárlásaik alkalmával. Nekem mindig óriási élmény - ki nem hagynám!

Te, ti mit gondoltok erről? Milyen tapasztalataitok vannak? Kedvenc helyek? Merre érdemes országszerte, vagy akár határon túl antikpiacra indulni? - minden infót, véleményt, javaslatot örömmel várok!

÷

Ha kíváncsi vagy a továbbiakra, maradj vonalban! - add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss híreket! 

VAGY

ahol minden nap új infókkal, és örömmel várunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...