2018. szeptember 6., csütörtök

a40 - hogyan lesz 40nm-en JÓ otthon?


Amikor nekifutottunk ennek a lakásnak, két dologban voltunk TUTI biztosak:

1) dacára a 3.40-es belmagasságnak csupán ott, és annyit emelünk a padlón, ami szellősen, elegánsan megoldható - magyarán biztos, hogy nem lesz galériadömping, és 60-70nm összeterület a felújítást követően sem, ugyanis az itt - meg egyébként jellemzően máshol sem - tisztességgel! tuti nem megy,

2) mindennek - a síanoráktól a csillámpónis gumimatracon át, a porszívó-felmosó kombóig -, de tényleg mindennek lesz helye, szekrénye, mert különben rumli, kalamajka, agybaj van - hiába rámol, takarít az ember napestig.

Röviden a válasz amúgy a címbeli kérdésre (majdnem) meg is válaszolódott! - szóval, ha sietsz, mára ennyi! :)

Ha mégis maradsz:
A fentieken túl sz'tem az igazán jó, kényelmes, 'szeretem' lakás titka a tároláson túl a funkciók (megérkezés, tisztálkodás, étkezés...) logikus és tiszta, átlátható szervezésén múlik. Hogy figyelembe veszem a terek kialakításánál azt, hogy ki(k), mikor és mire használják, és igyekszem úgy alakítani, hogy a használó számára az a legjobb legyen.

De a részletek, tervezés előtt fontos fázis a meglévő helyzet feltérképezése - mi is ezzel kezdtünk. Megmértünk mindent alaposan, és készítettünk egy felmérési tervet, hogy legyen mihez tartani. Nekem amúgy ez úgy a legegyszerűbb, hogy nyomtatok/másolok egy alaprajzot - jó esetben adásvételkor az eladótól megkapja a vevő, vagy a közös képviselőtől lehet megszerezni - és mérőszalaggal, távmérővel vagy épp colstokkal - ami akad - végigmérve mindent (falszakaszok, nyílászárók, kémények helye, parapetek, belmagasság, etc.), erre a rajzra írom fel a méreteket. Ez jó mankó, de akkor sincs gáz, ha nincs ilyen alaprajz! - rajzolunk egyet mi magunk. Fentről - mintha madár lennél - lepillantasz a szobára és körvonalakkal megrajzolod azt úgy, ahogy látod, s már jöhetnek is rá a méretek. Végül a felvett, immér pontos méretekkel készül a felmérési terv.


„imádkozom azért, hogy a szeretet 
egyre inkább gazdagodjék bennetek 
ismerettel és igazi megértéssel”
Filippi 1:9

Most, hogy már tudjuk miből főzünk, első lépésként azt néztük meg, hogy hogyan lehet/érdemes funkciók szerint a teret osztani úgy, hogy optimális elrendezést kapjunk. Azt már itt, a legelején tudtuk - főleg, miután a statikai szakvélemény is megérkezett -, hogy a két válaszfallal nem kell bajlódnunk, bonthatóak.

A lakás funcionális elrendezésére - sok-sok pro és kontra érvet figyelmbe véve (fiatal pár - kényelem, világos, szellős, sok tároló, etc.) - végül két sémánk maradt:

» közös bennük, hogy a háló és fürdő funkció ugyanott helyezkedik el: a háló az ablaktalan alkóvban, ahol egy franciaágy és nagyobb gardrób is elfér, a fürdő pedig a régi fürdő helyén, ami immár a kamrával egybenyitva egészen kezelhető tér


» első verzió - fent: a konyha-étkező rész kerül a bejárat mellé, a lakás legvilágosabb részébe, így akár a konyhabútorral szépen szeparálhatjuk is a bejáratot, míg a nappali emögött húzódik. A közösségi tér így kevesebb fényt kap, VISZONT! - és ez elég nagy fegyvertény :) - így építhetünk kandallót a meglévő két kéményünk valamelyikébe kötve, és a hideg téli estéken pattogó tűz mellett... - OK, nem folytatom :)

» másik verzsön - mesés kandalló nélkül: a konyha a fürdővel, vizes dolgokkal szomszédosan, a hátsó traktusba kerül az étkezővel együtt, így a nappali picit tágasabb, kevésbé elnyújtott és közvetlen fényt kap a napos fronton

Volt itt dilemma, de soha komolyabbat! - aztán ahogy elkezdtünk kanapét, fotelokat, meg konyhabútort rajzolni, egyre jobban körvonalazódott a mindenkinek tetsző, elfogadható megoldás - ezzel jövök legközelebb! :)

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik verzió nyert, s hogy hogy halad az építkezés, maradj vonalban! - add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss infókat!

VAGY

ahol minden nap új infókkal, és örömmel várunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...